## ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Ex 1.3

Question 1.

In a particular year, a company manufactured 8570435 bicycles and next year it manufactured 8756430 bicycles. In which year more bicycles were manufactured and by how many?

Solution:

Production of bicycles in a particular year

= 85,70,435

Production of bicycles in a next year

= 87,56,430

Both the numbers 85,70,435 and 87,56,430 are 7 digit numbers and 87 > 85

∴ 87,56,430 > 85,70,435

∴ Their Difference

Hence, the production of bicycles in a next year is more and by 1,85,995 cycles of 87,56,430.

Question 2.

What number must be subtracted from 1,02,59,756 to get 77,63,835?

Solution:

First number = 1,02,59,756

Resultant number = 77,63,835

The number to be subtracted from first number to obtain the resultant number is 24,95,921.

Question 3.

The sale receipt of a company during a year was ₹ 30587850. Next year it increased by ₹ 6375490. What was the total sale receipt of the company during these two years?

Solution:

Sale in the first year = ₹ 30587850

Sale increased in the next year by = ₹ 6375490

∴ Sale in the second year

= ₹ 30587850 + ₹ 6375490

= ₹ 36963340

Total sale for the two years = ₹ 67551190

Question 4.

A machine manufactures 23875 screws per day. How many screws did it produce iff the year 2012? Assume that the machine worked on all the days of the year.

Solution:

Production of screws per day = 23875

2012 is a leap year, so there are 366 days

Total production of screws per year

= 23875 × 366 = 8738250

Question 5.

A merchant had ₹ 78,592 with him. He placed an order for puchasing 54 bicycles at ₹ 970 each. How much money will remain with him after the purchase?

Solution:

Total money available with merchant = ₹ 78,592

Total money paid for purchasing 54 bicycles at ₹ 970 = ₹ 52,380

Money left with merchant

= ₹ 78,592 – ₹ 52,380 = ₹ 26,212

Question 6.

Amitabh is 1 m 82 cm tall and his wife is 35 cm shorter than him. What is his wife’s height?

Solution:

Height of Amitabh = 1 m 82 cm

= 1 × 100 + 82 cm = 182 cm

Amitabh wife s 35 cm shorter than Amitabh

∴ Amitabh wife height = 182 – 35 = 147 cm

Question 7.

The mass of each gas cylinder is 21 kg 270g. What is total mass of 28 such cylinders?

Solution:

Mass of one gas cylinder = 21 kg 270 g

= 21 × 1000 + 270 g

= 21270g

Total mass of 28 gas cylinder = 21270 × 28

= 595560 g

= 59 kg 556 g

Question 8.

In order to make a shirt, 2 m 25 cm cloth is needed. What length of cloth is required to make 18 such shirts?

Solution:

The length of cloth required to stitch one shirt = 2 m 25 cm

= 2 × 100 + 25 cm = 225 cm

The length of cloth required to stitch 18 shirts

= 225 × 18 = 4050 cm

= 40 m 50 cm

Question 9.

The total mass of 12 packets of sweets, each of the same size, is 15 kg 600 g. What is the mass of each such packet?

Solution:

Total mass of 12 packets of sweets

= 15 kg 600 g

= 15 × 1000 + 600 g

= 15600 g

Total mass of one packet of sweets

= 15600 – 12 = 1300 g

= 1 kg 300 g

Question 10.

A vessel has 4 litres 500 millilitres of orange juice. In how many glasses, each of 25 mL capacity, can it be filled?

Solution:

Total capacity of vessel containing orange juice = 4 litres 500 mL

= 4 × 1000 + 500 mL

= 4500 mL

Size of glass = 25 mL

Question 11.

To stitch a trouser, 1 m 30 cm cloth is needed. Out of 25 m cloth, how many trousers can be stitched and how much cloth will remain?

Solution:

Total length of cloth available = 25 m

= 25 × 100 = 2500 cm

The length of cloth required to stitch a trouser

= 1m 30 cm

= 100 + 30 cm = 130 cm

Dividing 2500 by 130, we get quotient = 19 and remainder = 30

∴ The number of trousers that can be stitched = 19

and the length of the remaining cloth = 30cm