ICSE Class 7 Biology Important Questions Chapter 8 Excretion in Animals and Plants

Biology ICSE Class 7 Important Questions Chapter 8 Excretion in Animals and Plants Extra Questions Question 1. Name the various waste materials produced in the human body Answer: Nitrogenous waste products like ammonia, urea and uric acid – These are removed through kidneys. Extra salt – Mainly secreted through kidneys and also skin. Bile pigments – Mostly released in faeces while some in urine. Carbon dioxide and water – CO, is removed through, lungs while water is excreted through kidneys as urine and through sweat glands as sweet in your skin. Question 2. Name few excretory organs in humans. Answer: Kidneys, skin, lungs, liver. Question 3. Write briefly about liver as an excretory organ. Answer: Liver produces bile pigments from the haemoglobin of broken RBCs. It also converts the toxic ammonia produced in the cells into urea, which is less toxic. Urea is then carried to the kidneys and excreted. Question 3. Name three non-nitrogenous and three nitrogenous waste material produced by plants. Answer: Non-nitrogenous wastes are tannins, resins and latex. Nitrogenous wastes are caffeine, quinine and morphine. Question 4. Where is the waste material of plants deposited ? Answer: Plant wastes like tannins, resins, gums etc are stored in…

ICSE Class 7 Biology Important Questions Chapter 6 Ingestion, Digestion, Absorption and Assimilation of Food

Biology ICSE Class 7 Important Questions Chapter 6 Ingestion, Digestion, Absorption and Assimilation of Food Extra Questions Question 1. Put the organs in the correct order to show the path of food. Answer: Mouth → oesophagus → small intestine → large intestine → anus. This is the correct order of organs to show the path of food. Question 2. Draw diagram to show peristalsis through the oesophagus. Answer: Question 3. What ¡s peristahis? Answer: The process by which the food passes from the pharynx to the stomach through the oesophagus by a series of contraction is known as peristalsis. Question 4. Answer: Question 5. What changes occur in food in the mouth ? Answer: he mouth is the first part of digestive system. It receives food and starts mechanical digestion.. The ingested food is first broken down in the mouth when it is chewed. Simultaneously it get mixed with the saliva. This process is called mastication cr mechanical digestion. It prepares the food for chemical digestion, that is, the digestion by action of enzyme. The teeth help chewing down the food. There are 4 kinds of teeth. These are incisors, canines, premolars and molars, incisors are the cutting teeth. These…

ICSE Class 7 Biology Important Questions Chapter 4 Movement in Animals and Plants

Biology ICSE Class 7 Important Questions Chapter 4 Movement in Animals and Plants Extra Questions Question 1. Name the kind of locomotion shown by – Amoeba Paramecium Euglena Answer: Amoeboid locomotion Ciliary locomotion Flagellar locomotion Question 2. What is gliding flight in birds ? Answer: In gliding flight, the wings are held stretched sidewards without flapping. The air pressure above them is lower than the air pressure underneath. This provides a thrust that prevents birds from falling and enables the bird to glide slightly downward or gain height depending upon the prevailing air current. Question 3. Name two types of flights shown by birds. Answer: (a) Flapping flight (b) Gliding flight Question 4. Name the main organ of locomotion in – aquatic mammals Terrristrial mammals Answer: Aquatic mammal like whale and seal have fin-like flippers (modified limbs) for swimming. Terristrial mammals use two pairs of limbs (forelimbs and hindlimbs) like tigers, cows,’ etc or hind legs like humans, some apes, kangaroos, etc for locomotion. Question 5. What is the skeletal system made of ? Answer: Bones, joints connective tissue (cartilage, tendons and ligaments) and muscles. Question 6. Name the types of joints present in the human body. Answer: Question 7.…

ICSE Class 7 Biology Important Questions Chapter 5 Nutrition in Animals and Plants

Biology ICSE Class 7 Important Questions Chapter 5 Nutrition in Animals and Plants Extra Questions Question 1. Name the water soluble and fat soluble vitamins. Answer: Water-soluble vitamins are Vitamin B and C. Fat soluble vitamins are Vitamin A, D, E and K. Question 2. Define food additives. Answer: The substances that are added to food to make them more attractive or to increase their weight or to give colour or flavour to food are called food additives. Question 3. How is starch different from simple sugar molecules. Answer: Starch is made up of many molecules of simple sugar. It cannot be easily absorbed by the body. A simple sugar can be absorbed easily by the body. For example glucose, a simple sugar is given directly to sports person and patients to provide them quick eneigy. Starch has first to be broken down in to simple sugar to provide energy. Starch is a complex molecule of made up of many molecules of simple sugar. So it cannot be used as quick source of eneigy. Question 4. How do you test the presence of fats in a food item ? Answer: We will take a strip of brown paper. Now we…

ICSE Class 7 Biology Important Questions Chapter 7 Respiration in Animals and Plants

Biology ICSE Class 7 Important Questions Chapter 7 Respiration in Animals and Plants Extra Questions Question 1. Why is it better to breathe through your nose than your mouth ? Answer: It is better to breathe through our nose than our mouth because our nasal cavity is lined by hair. The air we breathe in contains fine dust particles. These particles get trapped in the hair in the nasal cavity and are thereby prevented front reaching the lungs. The inside of the nose is also covered by a sticky fluid called mucus. Dust and germs stick to the mucus and thus, the air taken in is cleaned. The air is also warmed up by blood vessels present in the nasal cavity. Question 2. Where does the process of cellular respiration take place ? Answer; Partially in the cytoplasm and partially in the mitochondria. Question 3. Write the equation showing the process of anaerobic respiration. Answer: Question 4. What is epiglottis ? Answer: A flap-like tissue behind the tongue called epiglottis covers the trachea when we swallow food and prevents food from entering the wind pipe while eating. Question 5. Write a brief note on structure of lungs. Answer: A pair…

ICSE Class 7 Biology Important Questions Chapter 9 Life Under a Microscope

Biology ICSE Class 7 Important Questions Chapter 9 Life Under a Microscope Extra Questions Question 1. What are microorganisms ? Name its categories. Answer: Organisms that can be seen through a microscope only arc called microorganisms. They are divided into five categories – bacteria, algae, protozoa, fungi and viruses. Question 2. What are algae ? Answer: Algae are a large group of autotrophic organisms that are mostly found in aquatic habitats like ponds, puddles and oceans or even in moist soil, rocks and tree barks. They may be unicellular, multicellular or colonial Question 3. Classify algae on the basis of their pigments. Answer: All algae contain green pigment chlorophyll. Some algae have pigments of other colours also and classified as : (i) Green algae (ii) Brown algae (iii) Red algae Question 4. How do bacteria survive harsh conditions ? Answer: Bacteria can survive under harsh conditions due to the formation of a hard protective covering around them called a cyst or a spore. They remain inactive in the cyst during unfavourable conditions. The hard protective covering protect it from the unfavourable conditions and it becomes active during favourable conditions by breaking the cyst wall. Question 5. How are anaerobic bacteria…

ICSE Class 7 Biology Important Questions Chapter 1 Basic Biology

Biology ICSE Class 7 Important Questions Chapter 1 Basic Biology Extra Questions Question 1. Who developed the first simple microscope ? Answer: Anton Van Leeuwenhoek. Question 2. Name few unicellular organisms. Answer: Bacteria, Amoeba, Paramecium and Chlamydomonas. Question 3. Name some shapes of cells with example. Answer: Irregular shape – Example : Amoeba Oval shape – Example : Chlamydomonas. Oblong shape – Example Paramecium Elongated – Example : Muscle cells Thread like – Example : Nerve cells Question 4. What is cell biology ? Answer: The study of cells is called cell biology. Question 5. Write few differences between cell wall and cell membrane. Answer: Cell wall : It is the outermost, thick, protective layer of a cell. It is found only in bacterial and plant cell. It is non-living and permeable. Cell membrane : It is the outer covering of the protoplasm in a cell. It is found in plant and animal cells. It is living and semi- permeable. Question 6. Who coined the term ‘nucleus’ ? Answer: Robert Brown Question 7. What are the main components of a typical cell ? Answer: (i) Cell membrane (ii) Protoplasm – It has two parts : (a) Nucleus (b) Cytoplasm –…

ICSE Class 7 Biology Important Questions Chapter 3 Tissues, Organs and Organ Systems in Plants and Animals

Biology ICSE Class 7 Important Questions Chapter 3 Tissues, Organs and Organ Systems in Plants and Animals Extra Questions Involuntary muscle : These muscles arc present in the internal organs of our body. These muscles have no stiiations. The cells are uninucleate. They help in the mov-ement of food, movement of urine from the urinary bladder and so on. They are spindle shaped. Cardiac muscle : These muscles are present only in the heart These have dark and tight bands. The cells arc multi nucleate. They help in pumping of the blood for distribution to various parts of the body. They are cylindrical and branched. Question 2. What is meristematic tissue ? Mention its two characteristics and types. Answer: The group of actively dividing cells in plants form the meristemtatic tissue. Its characteristics are : (i) The cells are small in size, cell wall is thin, nuclei are prominent and vacuoles are mostly absent. (ii) The cells actively divide to form new cells. Depending on location, it is of two types – (i) Apical meristematic tissue – Present at root and shoot tip and causes an increase in the height (length) of the plant. (ii) Lateral meristematic tissue – It…

ICSE Class 7 Biology Important Questions Chapter 2 Organization in Living Beings

Biology ICSE Class 7 Important Questions Chapter 2 Organization in Living Beings Extra Questions Question 1. Name the three main levels of organization in the living world. Answer: Lower levels of organization – cell to organ system. Organisms level of organization-(organism) Higher levels of organization- (population to biosphere). Question 2. Name few vital organs of our body and why they are called so ? Answer: The heart, lung, brain, liver and kidneys are regarded as vital organs of our body because their proper functioning is essential to sustain life. Malfunctioning of any of these organs results in the death of an organism. Question 3. Define ecology. Who coined this term. Answer: The scientific study of relationship of organisms with their environment is called ecology. Ernst Haeckel coined the term ecology. ICSE Class 7 Biology Important Questions

Living Science Biology Class 7 ICSE Solutions Chapter 9 Life Under a Microscope

ICSE Living Science Biology for Class 7 Solutions Chapter 9 Life Under a Microscope Check Your Progress Fill in the blanks. Question 1. ………….. are spherical-shaped bacteria. Answer: Cocci are spherical-shaped bacteria. Question 2. ……….. algae contain brown pigments along with chlorophyll. Answer: Brown algae contain brown pigments along with chlorophyll. Question 3. Kelps contain a gummy substance called ……….. Answer: Kelps contain a gummy substance called algin. Question 4. An important product called ………….. is obtained from red algae. Answer: An important product called agar is obtained from tion Question 5. …………. are extensively used in making metal polish, toothpaste and porcelain. Answer: Diatoms are extensively used in making metal polish. toothpaste and porcelain. Practice Question 1. A …………… colony is a hollow sphere made of many identical cells. Answer: A Volvox colony is a hollow sphere made of many identical cells. Check Your Progress Question 1. Bacteria are used in …………. of leather and …. ……..of fibres. Answer: Bacteria are used in tanning of leather and retting of fibres. Question 2 …………… is prepared by fermentation of …………. by yeast. Answer: Alcohol is prepared by fermentation of cereals by yeast. Question 3. ………… is a fungus used in…

Living Science Biology Class 7 ICSE Solutions Chapter 8 Excretion in Animals and Plants

ICSE Living Science Biology for Class 7 Solutions Chapter 7 Excretion in animals and plants Check Your Progress State if the following statements are true or false. Correct the statemenet if it is false. Question 1. The organs that help our body to get rid of waste are called respiratory organs. Answer: False. The organs that help our body to get rid of waste are called excretory organs. Question 2. Each kidney contains millions of microscopic filtering units called ureters. Answer: False. Each kidney contains millions of microscopic filtering units called nephrons. Question 3. The Bowman’s capsule and glomerulus together form the Malpighian body. Answer: True Question 4. Liver produces bile pigments from the haemoglobin of broken RBCs. Answer: True A. Tick the most appropriate answer. Question 1. The process of removing waste from the body is callec – a. respiration b. excretion c. inspiration d. expiration Answer: b. excretion Question 2. The opening of the urinary bladder is called – a. nephron b. uriniferous tubule c. urethra d. nephridia Answer: c. urethra Question 3. A network of capillaries present in the Bowman’s capsule is called – a. Malphigian body b. glomerulus c. Uriniferous tubule d. ureter Answer: b. glomerulus…