## Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 17 Idea of Speed, Distance and Time

**Selina Publishers Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 17 Idea of Speed, Distance and Time**

ICSE SolutionsSelina ICSE SolutionsML Aggarwal Solutions

APlusTopper.com provides step by step solutions for Selina Concise ICSE Solutions for Class 6 Mathematics. You can download the Selina Concise Mathematics ICSE Solutions for Class 6 with Free PDF download option. Selina Publishers Concise Mathematics for Class 6 ICSE Solutions all questions are solved and explained by expert mathematic teachers as per ICSE board guidelines.

Selina Class 6 Maths ICSE SolutionsPhysicsChemistryBiologyGeographyHistory & Civics

### Idea of Speed, Distance and Time Exercise 17A – Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions

**Question 1.**

A train covers 51 km in 3 hours. Calculate its speed. How far does the train go in 30 minutes?

**Solution:**

Given : Distance = 51 km

Time = 3 hours

**Question 2.**

A motorist travelled the distance between two towns, which is 65 km, in 2 hours and 10 minutes. Find his speed in metre per minute.

**Solution:**

Distance between two towns = 65 km

Time taken = 2 hr 10 min

**Question 3.**

A train travels 700 metres in 35 seconds. What is its speed in km/h?

**Solution:**

Distance = 700 m

Time taken = 35 sec

**Question 4.**

A racing car covered 600 km in 3 hours 20 minutes. Find its speed in metre per second. How much distance will the car cover in 50 sec?

**Solution:**

Distance covered = 600 km

Time taken = 3 hr 20 min

= Speed x Time

= 50 x 50 m = 2500 m or 2.50 km

**Question 5.**

Rohit goes 350 km in 5 hours. Find :

(i) his speed

(ii) the distance covered by Rohit in 6.2 hours

(iii) the time taken by him to cover 210 km.

**Solution:**

Distance covered = 350 km

Time taken = 5 hours

**Question 6.**

A boy drives his scooter with a uniform speed of 45 km/h. Find :

(i) the distance covered by him in 1 hour 20 min.

(ii) the time taken by him to cover 108 km.

(iii) the time taken to cover 900 m.

**Solution:**

Speed of the scooter = 45 km/h

**Question 7.**

I travel a distance of 10 km and come back in 2\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours. What is my speed?

**Solution:**

Total distance covered = 10 km + 10 km = 20 km

**Question 8.**

A man walks a distance of 5 km in 2 hours. Then he goes in a bus to a nearby town, which is 40 km, in further 2 hours. From there, he goes to his office in an autorickshaw, a distance of 5 km, in \(\frac { 1 }{ 2 }\) hour. What was his average speed during the whole journey?

**Solution:**

Distance of 5 km travelled on foot in 2 hours

Distance of 40 km travelled by bus in 2 hours

Distance of 5 km travelled by Rickshaw in \(\frac { 1 }{ 2 }\) hour

Total distance covered = 5 + 40 + 5 = 50 km

**Question 9.**

Jagan went to another town such that he covered 240 km by a car going at 60 kmh^{-1}. Then he covered 80 km by a train, going at 100 kmh^{-1} and the rest 200 km, he covered by a bus, going at 50 kmh^{-1}. What was his average speed during the whole journey?

**Solution:**

Distance covered 240 km by car with speed 60 km/h

Distance covered 80 km by train with speed 100 km/h

and rest distance covered 200 km by bus with speed 50 km/h

Total distance covered = (240 + 80 + 200) km = 520 km

**Question 10.**

The speed of sound in air is about 330 ms^{-1}. Express this speed in kmh^{-1}. How long will the sound take to travel 99 km?

**Solution:**

Speed of sound in air = 330 m/sec

### Idea of Speed, Distance and Time Exercise 17B – Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions

**Question 1.**

A train 180 m long is running at a speed of 90 km/h. How long will it take to pass a railway signal?

**Solution:**

Distance = 180 m

Speed = 90 km/h

**Question 2.**

A train whose length is 150 m, passes a telegraph pole in 10 sec. Find the speed of the train in km/h.

**Solution:**

Distance = 150 m

Time taken = 10 sec

**Question 3.**

A train 120 m long passes a railway platform 160 m long in 14 sec. How long will it take to pass another platform which is 100 m long?

**Solution:**

Distance covered = 120 m + 160 m = 280 m

Time taken = 14 seconds

**Question 4.**

Mr. Amit can walk 8 km in 1 hour 20 minutes.

(a) How far does he go in :

(i) 10 minutes ?

(ii) 30 seconds ?

(b) How long will it take him to walk :

(i) 2500 m ?

(ii) 6.5 km ?

**Solution:**

Amit walks 8 km in 1 hour 20 min

**Question 5.**

Which is greater : a speed of 45 km/h or a speed of 12.25 m/sec?

How much is the distance travelled by each in 2 seconds?

**Solution:**

First speed = 45 km/h

Second = 12.25 m/sec

**Question 6.**

A and B start from the same point and at the same time with speeds 15 km/h and 12 km/h respectively, find the distance between A and B after 6 hours if both move in :

(i) same direction

(ii) the opposite directions.

**Solution:**

A’s speed = 15 km/h

B’s speed = 12 km/h

Distance covered by A in 6 hours = 15 x 6 = 90 km

and Distance covered by B in 6 hours = 12 x 6 = 72 km

(i) Distance between A and B when they move in the same direction = 90 – 72 = 18 km

(ii) Distance between A and B, when they move in the opposite directions = 90 + 72 = 162 km

**Question 7.**

A and B start from the same place, in the same direction and at the same time with speeds 6 km/h and 2 m/sec respectively. After 5 hours who will be ahead and by how much?

**Solution:**

A’s speed = 6 km/h

B’s speed = 2 m/sec

Distance covered by A in 5 hours = 6 x 5 = 30 km

and distance covered by B in 5 hours = 5 x 60 x 60 x 2 m = 36000 m

= \(\frac { 3600 }{ 1000 }\) = 36 km

B will be ahead and 36 – 30 = 6 km ahead.

**Question 8.**

Mohit covers a certain distance in 6 hrs by his scooter at a speed of 40 kmh^{-1}.

(i) Find the time taken by Manjoor to cover the same distance by his car at the speed of 60 kmh^{-1}.

(ii) Find the speed of Joseph, if he takes 8 hrs to complete the same distance.

**Solution:**

Mohit’s speed = 40 km/h or kmh^{-1}

Distance covered in = 6 hours

Distance = 40 x 6 = 240 km

(i) Manjoor car’s speed = 60 kmh^{-1}

He will cover the distance of 240 km in = \(\frac { 240 }{ 60 }\) = 4 hours

(ii) Joseph covered that distance in 8 hours

His speed = \(\frac { 240 }{ 8 }\) = 30 kmh^{-1}

**Question 9.**

A boy swims 200 m in still water and then returns back to the point of start in total 10 minutes. Find the speed of his swim in

(i) ms^{-1}

(ii) kmh^{-1}.

**Solution:**

Distance swimed by a boys of 200 m + 200 m = 400 m

Time taken = 10 minutes

**Question 10.**

A distance of 14.4 km is covered in 2 horus 40 minutes. Find the speed in ms^{-1}. With this speed Sakshi goes to her school, 240 m away from her house and then returns back. How much time, in all, will Sakshi take?

**Solution:**

Distance = 14.4 km

Time taken to cover = 2 hrs 40 min

= \(2\frac { 2 }{ 3 } =\frac { 8 }{ 3 }\) hrs

Selina Class 6 Maths ICSE SolutionsPhysicsChemistryBiologyGeographyHistory & Civics