## ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6

Question 1.

Find the following:

(i) 2.7 × 4

(ii) 2.71 × 5

(iii) 2.5 × 0.3

(iv) 2.3 × 4.35

(v) 238.06 × 7.5

(vi) 0.79 × 32.4

(vii) 1.07 × 0.02

(viii) 10.05 × 1.05

Solution:

Question 2.

find the following:

(i) 10.8 ÷ 4

(ii) 126.35 ÷ 7

(iii) 22.5 ÷ 1.5

(iv) 4.28 ÷ 0.02

(v) 3.645 ÷ 1.35

(vi) 0.728 ÷ 0.04

(vii) 13.06 ÷ 0.08

(viii) 58.635 ÷ 4.5

Solution:

Question 3.

Multiply each of the following numbers by 10, 100 and 1000 (orally):

(i) 5.9

(ii) 3.76

(iii) 0.549

Solution:

(i) 5.9 × 10 = 59

5.9 × 100 = 590

5.9 × 1000 = 5900

(ii) 3.76 × 10 = 37.6

3.76 × 100 = 376

3.76 × 1000 = 3760

(iii) 0.549 × 10 = 5.49

0.549 × 100 = 54.9

0.549 × 1000 = 549

Question 4.

Divide each of the following numbers by 10, 100 and 1000 (orally):

(i) 4.8

(ii) 38.53

(iii) 128.9

Solution:

(i) 4.8

4.8 ÷ 10 = 0.48

4.8 ÷ 100 = 0.048

4.8 ÷ 1000 = 0.0048

(ii) 38.53

38.53 ÷ 10 = 3.853

38.53 ÷ 100 = 0.3853

38.53 ÷ 1000 = 0.03853

(iii) 128.9

128.9 ÷ 10 = 12.89

128.9 ÷ 100 = 1.289

128.9 ÷ 1000 = 0.1289

Question 5.

Find the area of a rectangle whose length is 5.7 cm and breadth is 3.5 cm.

Solution:

Length of a rectangle = 5.7 cm

and Breadth = 3.5 cm

Area = Length × Breadth

= 5.7 × 3.5 sq. cm

= 19.95 sq. cm

Question 6.

The cost of one metre cloth is ₹ 38.50. Find the cost of 3.6 m cloth.

Solution:

Cost of one metre of cloth = ₹ 38.50

Cost of 3.6 m of cloth = ₹ 38.50 × 3.6

= ₹ 138.600

= ₹ 138.60

Question 7.

A two-wheeler covers a distance of 45.3 km in one litre of petrol. How much distance will it cover in 5.9 litres of petrol?

Solution:

In 1 litre of petrol, a two-wheeler cover = 45.3

In 3.9 litre of petrol, it will cover a distance of = 45.3 × 3.9 = 176.67 km

Question 8.

If 1 kg of pure milk contains 0.245 kg of fat. How much fat is there in 12.8 kg of milk?

Solution:

In 1 kg of milk, fats is = 0.245 kg

Then in 12.8 kg of milk, fats will be

= 0.245 × 12.8 kg

= 3.1360 kg

= 3.136 kg

Question 9.

If ₹ 242.46 are to be distributed among 6 children equally, find the share of each.

Solution:

6 children gets = ₹ 242.46

One child will get = ₹ 242.46 ÷ 6 = ₹ 40.41

Question 10.

A vehicle covers a distance of 43.2 km in 2.4 litres of petrol. How much distance will it cover in one litre of petrol?

Solution:

In 2.4 litres of petrol, a vehicle covers a distance = 43.2 km

It will cover a distance in one Jtre of petrol = 43.2 ÷ 2.4 km

Question 11.

How many ice cream cones can be filled from 8.4 litres of ice cream if one cone can be filled with 35 millilitres of ice cream?

Solution:

In one cone, 35 millilitres of ice cream is filled

In 8.4 litres of ice cream will be filled

(8.4 l = 8.4 × 100 ml)

Question 12.

If the product of two decimal numbers is 38.745 and one of the numbers is 2.7, find the other.

Solution:

Product of two decimal numbers = 38.745

One number = 2.7

Second number = 38.745 ÷ 2.7

Question 13.

If \(\frac { 2 }{ 3 }\) of a number is 10, then what is 1.75 times of that number?

Solution:

\(\frac { 2 }{ 3 }\) of a number = 10

Number = \(\frac { 10\times 3 }{ 2 }\) = 15

and 1.75 times of the number =15 × 1.75 = 26.25