## ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress

Question 1.

What fraction is 270 gram of 3 kilograms?

Solution:

Question 2.

Simplify the following:

Solution:

Question 3.

A shirt was marked at ₹ 540. It was sold at \(\frac { 3 }{ 4 }\) of the marked price. What was the sale price?

Solution:

List price of the shirt = ₹ 540

Selling price = \(\frac { 3 }{ 4 }\) of 540 = \(\frac { 3 }{ 4 }\) × 540 = ₹ 405

Question 4.

In a class of 56 students, \(\frac { 1 }{ 4 }\) are in blue house and \(\frac { 3 }{ 14 }\) are in yellow house. Out of the remaining, \(\frac { 1 }{ 3 }\) are in the greenhouse and the rest are in the red house. Find the number of students in each house.

Solution:

Number of total students of a class = 56

Number of students of blue house = \(\frac { 1 }{ 4 }\) of 56 = 14

Number of students of yellow house = \(\frac { 3 }{ 14 }\) of 56 = 12

Remaining students = 56 – (14 + 12) = 56 – 26 = 30

Number of students of green house = \(\frac { 1 }{ 3 }\) of 30 = 10

and remaining students who are of red house = 30 – 10 = 20

Question 5.

Rohit bought a motorcycle for ₹ 36000. He paid \(\frac { 1 }{ 6 }\) of the price in cash and the rest in 12 equal monthly instalments. Find the amount he had to pay every month.

Solution:

Cost price of motor cycle = ₹ 36000

Cash paid = \(\frac { 1 }{ 6 }\) of ₹ 36000 = ₹ 6000

Remaining amount = ₹ 36000 – ₹ 6000 = ₹ 30000

Number of installments = 12

Amount of each installment = ₹ 30000 ÷ 12 = ₹ 2500

Rohit had to pay ₹ 2500 every month.

Question 6.

Mr Mukerjee gave \(\frac { 5 }{ 14 }\) of his money to his son, \(\frac { 2 }{ 3 }\) of the remainder to his daughter and the rest to his wife. If his wife got ₹ 36000, what was that total amount?

Solution:

Let total money = 1

Question 7.

Solution:

Question 8.

Convert the following numbers to fractions (in simplest form):

(i) 0.025

(ii) 0.876

(iii) 4.3125

Solution:

Question 9.

Write the following fractions as decimals:

(i) 1\(\frac { 3 }{ 8 }\)

(ii) \(\frac { 47 }{ 125 }\)

(iii) 2\(\frac { 9 }{ 40 }\)

Solution:

Question 10.

By how much does the sum of 17.443 and 29.657 exceed the sum of 13.687 and 18.548?

Solution:

Sum of 17.443 and 29.567 = 17.443 + 29.657 = 47.100

and sum of 13.687 and 18.548 = 13.687 + 18.548 = 32.235

Difference = 47.100 – 32.235 = 14.865

Question 11.

Simplify the following:

(i) 4.27 × 0.036

(ii) 0.09 × 1.04

(iii) 1.32 ÷ 0.8

(iv) 0.7038 ÷ 0.34

Solution:

(i) 4.27 × 0.036 = 0.15372

(ii) 0.09 × 1.04 = 0.0936

(iii) 1.32 ÷ 0.8 ⇒ 1.32 ÷ 0.80

(iv) 0.7038 ÷ 0.34 ⇒ 0.7032 ÷ 0.3400

Question 12.

If one kg of rice costs ₹ 52.70, then find the cost of 12.5 kg rice.

Solution:

Cost of 1 kg of rice = ₹ 52.70

Then cost of 12.5 kg of rice = ₹ 52.70 × 12.5 = ₹ 658.75 = ₹ 658.75

Question 13.

A piece of cloth is 24.5 m long. How many pieces, each of length 1.75 m, can be cut from it?

Solution:

Length of a piece of cloth = 24.5 m

Length of one piece of cloth cut from it = 1.75 m

Number of piece = 24.5 ÷ 1.75 = 24.50 ÷ 1.75 = 14 pieces

Question 14.

The product of two decimal numbers is 1.599 and one of them ¡s 0.65, find the other.

Solution:

Product of two decimal number = 1.599

One Number = 0.65

Question 15.

Simplify the following:

Solution: