## ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8.4

Question 1.

Find the value of:

Solution:

Question 2.

In a class of 60 student, 45% are girls. Find the number of boys in the class.

Solution:

Total student = 60

% of girls = 45%

No. of boys = ?

No. of girls = \(60 \times \frac{45}{100}=\frac{6 \times 45}{10}=27\) girls

No. of boys = Total students – No. of girls = 60 – 27 = 33 boys

Question 3.

Mr. Malkani saves 22% of his salary every month. If his salary is ₹ 12750 per month, what is his expenditure?

Solution:

Total salary = ₹ 12750

Saving = 22%

∴ Total savings = 22% of ₹ 12750

= ₹ 12750 × \(\frac{22}{100}\) = ₹2805

∴ Total expenditure = ₹ 12750 – ₹2805 = ₹9945

Question 4.

On a rainy day, 94% of the students were present in a school, if the number of students absent on that day was 174, find the total strength of the school.

Solution:

Total % age of students = 100

Student present = 94%

Students absent = (100- 94) = 6%

Let, the total number of students in school = x

\(6 \% \text { of } x=174 \Rightarrow \frac{6}{100} \times x=174\)

\(\Rightarrow x=174 \times \frac{100}{6} \Rightarrow x=29 \times 100=2900\)

∴ Total strength of the school = 2900