## ML Aggarwal Class 6 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Decimals Ex 7.5

Question 1.

Express as rupees using decimals:

(i) 75 paise

(ii) 1025 paise

(ii) 63 rupees 9 paise

Solution:

(i) 75 paise = ₹\(\frac{75}{100}\) = ₹0.75

(ii) 1025 paise = ₹\(\frac{1025}{100}\) = ₹10.25

(iii) 63 rupees 9 paise = ₹\(\frac{6309}{100}\) = ₹63.09

Question 2.

Express as cm using decimals:

(i) 8 mm

(ii) 263 mm

(iii) 13 cm 3 mm

Solution:

(i) 8 mm = \(\frac{8}{10}\) cm = 0.8 cm

(ii) 263 mm = \(\frac{263}{10}\)cm = 26.3 cm

(iii) 13 cm 3 mm = 13 cm × \(\frac{3}{10}\) cm = 13.3 cm

Question 3.

Express as metres using decimals:

(i) 6 cm

(ii) 528 cm

(iii) 7 m 55 cm

Solution:

(i) 6 cm = \(\frac{6}{100}\) m = 0.06 m

(ii) 528 cm = \(\frac{528}{100}\) m = 5.28 m

(iii) 7 m 55 cm = 7 m + 55 cm

= 7 m + \(\frac{55}{100}\)m = (7 + .55) m = 7.55 m

Question 4.

Express as km using decimals:

(i) 5 m

(ii) 888 m

(iii) 15 km 88 m

Solution:

(i) 5 m = \(\frac{5}{1000}\) km = 0.005 km

(ii) 888 m = \(\frac{888}{1000}\)km = 0.888 km

(iii) 15 km 88 m = 15 km + 88 m

= 15 km + \(\frac{88}{1000}\) km = (15 + 0.88) kmsss

= 15.088 km

Question 5.

Express as kg using decimals:

(i) 37 g

(ii) 100 g

(iii) 5 kg 8 g

Solution:

(i) 37g = \(\frac{37}{1000}\) kg = 0.037 kg

(ii) 100 g = \(\frac{100}{1000}\)kg = 0.1 kg

(iii) 5kg 8g = 5kg + 8gm

= 5 kg = \(\frac{8}{1000}\)kg.

= (5 + .008) kg = 5.008 kg

Question 6.

Anita bought 2 m 70 cm cloth for her shirt and 2 m 85 cm cloth for her trouser. Find the total length of the cloth bought by her.

Solution:

Cloth bought for her shirt

= 2 m 70 cm = 2 m + 70 cm

= 2 m + \(\frac{70}{100}\)m = 2 m + 0.70 m (∵ 1 cm = \(\frac{1}{100}\)m)

= (2 m + 0.70) m = 2.70 m

Cloth bought for her trouser

= 2 m 85 cm = 2 m + 85 cm

= 2 m + \(\frac{85}{100}\)m = 2 m + 0.85 m (∵ 1 cm = \(\frac{1}{100}\)m)

= (2 + 0.85) m = 2.85

∴ Total lengths of cloth bought is 2.70 m + 2.85 m = 5.55 m

Question 7.

Sunita travelled 15 km 268 m by bus, 7 km 7 m by car and 500 m on foot in order to reach her school. How far is her school from her residence?

Solution:

Distance travelled by bus

= 15 km 268 m = 15 km + 268 m

= 15 km + \(\frac{268}{1000}\) km

Question 8.

Rahul bought 4 kg 90 g apples, 2 kg 60 g grapes and 5 kg 300 g mangoes. Find the total weight of all the fruits he bought.

Solution:

Weight of apples = 4 kg 90 g

= 4 kg + 0.09 kg

= (4 + 0.09) kg = 4.09 kg

Weight of grapes = 2 kg 60 g

= 2kg + \(\frac{60}{1000}\) (∵ 1g = \(\frac{1}{1000}\) kg)

= 2 kg + 0.06 kg

= (2 + 0.06) kg = 20.6 kg

Weight of mangoes = 5 kg 300 g

= 5 kg + \(\frac{300}{1000}\) kg (∵1g = \(\frac{1}{1000}\) kg)

= 5 kg + 0.3 kg

= (5 + 0.3) kg = 5.3 kg

Total weight of his purchases is

= 4.090 kg + 2.060 kg + 5.300 kg

= 11.450 kg

Question 9.

Rani had ₹18.50. She bought one ice¬cream for ₹11.75. How much money does she have now?

Solution:

Money Rani had = ₹ 18.75

Ice-cream bought for ₹11.75

∴ Money she has now = ₹ 18.50 – ₹ 11.75 = ₹ 6.75

Question 10.

Tina had 20 m 5 cm long cloth. She cuts 4m 50 cm length of cloth from this for making a curtain. How much cloth is left with her?

Solution:

Length of cloth Tina had

= 20 m 5 cm = 20 m + 5 cm

Length of cloth cut of 4 m 50 cm

= 4 m + 50 cm

Question 11.

Ruby bought a watermelon weighing 5 kg 300 g. Out of which she gave 2 kg 680 g to her neighbour. What is the weight of the watermelon left with Ruby?

Solution:

Total weight of watermelon = 5 kg 300 gm

∴Given to neighbour = 2 kg 680 gm

∴ Weight of watermelon left = 5 × 1000 + 300 gm – 2 × 1000 gm + 680 gm

= 5300 gm – 2680 gm = 2620 gm

= \(\frac{2620}{1000}\) = 2 kg 620 gm ⇒ 2.620 kg

Question 12.

The cost of 1 metre of cloth is ₹35.80. What will be cost of 9.8 metres of cloth?

Solution:

Given : Cost of one metre cloth = ₹35.80

∴ Cost of 9.8 metre cloth is

Cost of 9.8 m cloth = ₹(35.80 × 9.8)

= ₹350.84

Question 13.

Farida bought some bags of cement, each weighing 49.8 kg. If the total weight of all the bags is 1792.8 kg, how many bags did she buy?

Solution:

Total weight of bag = 1792.8 kg

Weight of cement bag = 49.8 kg

∴ The number of bags she bought